Els Català, fotògrafs d’un segle

Audiodescripció

Escoltar l’audio

La fotografia que comentem dins l’àmbit dels esdeveniments socials, mostra una desfilada de gegants i capgrossos al Passeig de Gràcia de Barcelona, durant les Festes de la Mercè de l’any 1962.

La imatge, com és habitual per l’època, és en blanc i negre. Si exploreu la làmina tàctil des de la dreta cap a l’esquerra, les línies en relleu destaquen les figures que hi ha en el primer pla de la fotografia. Un gegant, de presència imponent, avança de cara a l’espectador. Al seu costat, un home acompanyat de tres nois, probablement els seus fills, sembla vigilar de prop el moviment del gegant i tenir control de la situació.

Podeu comparar les dimensions de les figures humanes respecte l’alçada del gegant, que va abillat com un cavaller medieval, amb vestidura molt ornamentada i cinturó, un gran escut damunt el pit, i el cap cobert per un elm, o casc de forma cònica rematat per un feix de plomes blanques. El gegant, de grans ulls negres i bigoti prominent, sosté amb la mà dreta l’empunyadura d’una maça que descansa sobre la seva espatlla.

Darrere aquest gegant, el seguici s’estén a unes quantes figures més, en aquest cas no representades tàctilment. En fila índia i separats per uns quants metres, una processó de més gegants avança pel mig del passeig de Gràcia, davant l’admiració dels vianants que s’ho miren des de la vorera. A la banda esquerra de la làmina tàctil, s’ha representat amb textura de punts el fullam d’un dels arbres de l’avinguda.

L’autor d’aquesta imatge és Pere Català i Roca, un fotògraf que va dedicar bona part de la seva obra a una de les seves grans passions: la cultura popular catalana, en totes les seves manifestacions festives i tradicionals. De família vallenca, també va destacar com a investigador i divulgador del món casteller.

Fotografia representativa: Què?

Desfilada de gegants i capgrossos al passeig de Gràcia durant les Festes de la Mercè. La fascinació de Pere Català i Roca per la cultura popular connecta amb les seves arrels vallenques i es trasllada a molts aspectes de la seva obra.

Barcelona, setembre del 1962

Pere Català i Roca