Els Català, fotògrafs d’un segle

Audiodescripció

Escoltar l’audio

Iniciem la descoberta de la mostra titulada “Els Català, Fotògrafs d’un segle”, que aplega l’obra de tres màxims exponents de la fotografia a Catalunya i que pertanyen a una mateixa nissaga: Pere Català i Pic, i els seus dos fills, Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca.

La primera imatge que comentem pertany al primer dels sis àmbits de l’exposició, en aquest cas dedicat al territori, el lloc, l’espai. A la fotografia, en blanc i negre i de format quadrat, s’hi representa un paisatge muntanyós: és una vista del Pirineu des del puig Neulós, el pic més alt de la serra de l’Albera, en el terme municipal de La Jonquera.

Si resseguiu amb el tacte el diagrama en relleu de la imatge, notareu a la part inferior una superfície elevada de textura plena, amb un contorn irregular que va baixant cap a la banda dreta. Aquesta és la part més fosca de la imatge, gairebé negre, i correspon a la massa boscosa i ombrívola que hi ha en primer pla. A partir d’aquí, una successió continuada de muntanyes boirades s’estén cap a l’horitzó llunyà, il·luminat pel sol. Les línies ondulants -de gruix decreixent- que podeu percebre amb el tacte, reprodueixen justament la carena de les muntanyes, que, juntes i una darrere l’altra, semblen formar una mena d’onatge en una mar immòbil. El resultat és una imatge molt poètica, amb una simfonia de grisos i de formes que evoca melancolia i grandesa a parts iguals.

Aquesta fotografia té un títol sorprenent: “Homenatge a Walter Benjamin”. Segons les paraules del propi fotògraf, Francesc Català Roca, “el Pirineu va ser la barrera que va impedir que en Benjamin fugís de la persecució nazi”. Recordem que l’escriptor i filòsof alemany d’origen jueu, va morir el 1940 a Portbou, prop d’aquest indret, als 48 anys, sense haver assolit el seu objectiu de travessar la frontera i escapar del nazisme.

Així doncs, la imatge trista i alhora imponent d’aquesta banda del Pirineu és el tribut personal de Català Roca a la memòria de Benjamin.

Fotografia representativa: On?

Homenatge a Walter Benjamin. Vista del Pirineu des del puig Neulós.

«El Pirineu va ser la barrera que va impedir que en Benjamin fugís de la persecució nazi». (Francesc Català-Roca)

La Jonquera, 1970

Francesc Català-Roca