Us donem la benvinguda a l’exposició “Tàpies. Art i activisme”, organitzada pel Museu d’Història de Catalunya amb la col·laboració de la Fundació Antoni Tàpies. Aquesta exposició s’emmarca en els actes que commemoren el centenari del naixement de l’artista. La mostra, que explora el compromís polític i catalanista de Tàpies, s’estructura en sis àmbits. A cada àmbit hi ha una taula —senyalitzada al terra amb punts podotàctils— on s’explica una obra destacada. En aquestes taules hi trobareu: una versió de l’obra amb color i amb relleu, la cartel·la en tinta i en braille, i un codi QR per accedir a l’audiodescripció i el guiatge tàctil de la làmina.
Abans de tot, però, presentem breument l’artista. Antoni Tàpies (Barcelona, 1923- 2012) és una figura clau en l’art d’avantguarda: un innovador pel que fa a materials i experimentació artística, també un pensador, fins i tot un místic... En aquest cas, però, coneixerem la seva faceta més inconformista i reivindicativa. Tàpies fou un creador compromès amb el catalanisme i altres causes progressistes i humanitàries del seu temps. Per Tàpies, l’art era una eina d’acció política, una eina de combat contra les forces retrògrades que volen oprimir les llibertats.
El seu compromís polític s’intensifica als anys seixanta, del segle XX, amb els moviments antifranquistes. S’implica, per exemple, en la lluita clandestina dels estudiants universitaris per crear un sindicat democràtic, uns fets coneguts com La Caputxinada, perquè van tenir lloc al convent dels caputxins de Sarrià, a Barcelona. O també va participar en la coneguda “Tancada d’Intel·lectuals a Montserrat”, on l’any 70 s’hi van aplegar molts representants de la cultura per protestar contra el consell de guerra celebrat a Burgos que condemnava a mort un grup de militants antifranquistes. Més tard, durant els anys de la transició, també s’implica en actes com el Congrés de Cultura Catalana, o la Marxa de la Llibertat, i en moviments polítics com ara l’Assemblea de Catalunya.
Amb l’arribada de la democràcia, Tàpies fa activisme en defensa dels drets humans a diferents llocs del món: Xile, Sudàfrica, Bòsnia... alhora que continua donant suport a la construcció de la Catalunya contemporània en el pla polític, social i cultural.
Ara us convidem a explorar la primera de les sis taules tàctils, per conèixer el compromís d’aquest artista universal amb el catalanisme.